Конференция, посветена на културното наследство на община Троян

Конференция, посветена на културното наследство на община Троян

Новини 0 мнения 533

Еднодневна конференция събра в салона на общината представители на различни институции, загрижени за културното наследство на общината. Организатори бяха община Троян и Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства, а с доклади се включиха музейни работници, учители, читалищни деятели, както и представители на Българската православна църква, Военния географски център – Троян, Националното дружество „Традиция“, галерия „Серякова къща“.

Еднодневна конференция събра в салона на общината представители на различни институции, загрижени за културното наследство на общината
Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериално културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО

Темата, която свърза докладите, презентациите и видеоклиповете, беше „Материално и нематериално културно наследство на община Троян като потенциал за развитие на общността“, а в работата се включиха също кметът на общината Донка Михайлова и заместник-кметът Розалина Русенова.

С приветствие към участници и гости се обърна Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериално културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, който финансира инициативата.

Приветствие на кмета Михайлова

В словото си кметът Михайлова подчерта, че именно на своето културно наследство разчита общината, за да развие специфичния културен туризъм, който отдавна е отличителен знак за Троянския край.

Проф. Иван Христов от Национален исторически музей – София е свързал своя научен път с Троян и Троянско. В своето изложение той представи най-ценните за научното дирене, но и особено атрактивните като туристически дестинации археологически обекти в района. Особено интересна беше картата на общината, в която са отбелязани както проучените, така и все още неизследваните исторически паметници.

Проф. Иван Христов, Национален исторически музей-София: Археологическото наследство на Троянския край и потенциала му за развитие на културния туризъм в общината
Инж. Николай Хитров, община Троян: Реставрация, експониране и социализация на римски кастел и римска крайпътна станция на археологически комплекс Состра

Темата за бъдещето на археологическите обекти продължи инж. Николай Хитров, който представи визията на общината за по-нататъшното развитие на археологически комплекс Состра – една от особено важните дестинации на културния туризъм в общината. Удобното стратегическо разположение край републикански път II-35, свързващ Северна и Южна България, развиващата се инфраструктура, качеството на досега проведената проучвателна и консервационна работа, подкрепата на местната власт и локалната общност са отлични предпоставки за утвърждаване на обекта като акцент върху археологическата карта на общината.

Жест на внимание към домакините бе презентацията на Силвия Вутева от Регионален исторически музей (Ловеч), която представи спецификите на култа към първоапостолите Петър и Павел, пречупени през локалните особености на Троянския край.

С изключителен интерес бяха посрещнати няколко научни съобщения с оригинален поглед към откриването и опазването на културното наследство на Троянския край. Йеромонах Стефан от Троянския манастир обрисува мястото на светата обител в обществения живот не на общината, а на цялото българско етническо землище. Докладът на полк. Светослав Църовски разкри неочаквана страна от работата на Военния географски център в Троян – да съхранява и популяризира военно-историческото наследство. Същата тема продължи и майор Дочо Николов, който разказа за работата на НД „Традиция“ за запазване и популяризиране на военно-историческото минало на България.

Културен феномен на Троян, с който достойно делим мегдан с големите градове, е нашата градска галерия. За неповторимия духовен аромат на Серякова къща говори Мариела Шошкова („Галерия „Серякова къща” в Троян – стил, уют и собствена атмосфера“.

За опазването на културното наследство, на завещаните от предците духовни богатства и материални артефакти особено важна, особено незаменима е работата на народните читалища. Затова не е изненада, че читалищата в общината достойно се представиха с пет доклада! Съвременната празничност на Троянско беше очертана както чрез стародавни обичаи, така и чрез най-новите, едва прощъпулващи празници и тържества: „Сирни заговезни в Троян – нов живот за древен обичай“ (Тотка Станчева, НЧ „Наука – 1870“, Троян); „Ялова сватба в Бели Осъм – обичаят на балканджиите“ (Донка Банковска, НЧ „Изгрев – 1926“, Бели Осъм); „Празник на картофа“ (Марияна Цонева, НЧ „Просвета – 1927“, Чифлик); „Памет за бъдните дни – опазване и популяризиране на материално културно наследство в с. Гумощник“ (Ангелина Георгиева, НЧ „Отец Паисий – 1927“, Гумощник); „Културният потенциал на с. Черни Осъм“ (Ева Цанкова и Мариана Атанасова, НЧ „Знание – 1906“, Черни Осъм).

В работата на конференцията се включиха и няколко троянски училища.

Валентина Маринова (СУ „Васил Левски“) сподели оригиналния си опит в „извеждането“ на децата от класната стая и преместването на обучението в духовната обстановка на един музей. Новаторският подход провокира у малките ученици желание и интерес към неформални практически дейности и насърчава придобиването на знания и умения в областта на културното наследство.

Ангелина Иванова (СУ „Васил Левски“), изхождайки от конкретния опит на няколко училищни музея, разви идеята си за възможното бъдеще на университетска дисциплина „Музейна педагогика“, която да подготви и учители, и музейно работници за съвместна работа.

Най-млади докладчици бяха учениците от СУ „Св. Климент Охридски“ Троян. В две презентации Стефан Петров, Борислав Доротеев, Ирина Георгиева, Райна Райковска и Силвия Симеонова разказаха за художествената галерия и изложбената зала на своето училище.

Най-малките участници – учениците от СУ „Св. Климент Охридски“, Троян

А в две кратки филмчета представиха историята и визията за своето бъдеще Основно училище „Иван Хаджийски“ и Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“.

Разбира се, най-много и най-разнообразни бяха докладите на домакините от Музея на занаятите. Оригиналните теми и задълбочените анализи доказаха, че научното изследване е част от цялостната работа на музея. Авторите Десислава Вутова, Мария Минковска, Нина Димитрова, Венета Илиева и Даниела Банкова очертаха мястото на музея в местния културен живот – от музейните фондове до архитектурната ценност на църковните сгради и от проучването на миналото до задължението пред тези, които ще дойдат след нас.

Така конференцията изпълни своята основна задача – да представи културните ресурси на региона, да подпомогне градежа на партньорски отношения между всички, които са свързани с опазването и предаването на културното наследство. Заедно трябва да продължим да търсим нови начини за използване на материалното и нематериално наследство на общината за по-нататъшното ѝ развитие.

Можете да разгледате и клип със снимки от събитието.

https://www.facebook.com/BSP.Troyan/videos/702761410152521/

Ангелина Иванова

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top