В Бели Осъм по Петровден

В Бели Осъм по Петровден

Новини 0 мнения 376

И тази година село Бели Осъм си направи един чудесен празник. На мегдана, в онази прекрасна градинка с големите борове ни поканиха заедно (отново, за четвърти път!) да почетем хубавия празник Петровден. Организаторите са кметството и читалище „Изгрев“, но в подготовката се включиха и малки, и големи. Всеки намери своето местенце в общата предварителна работа, а сетне, разбира се, и на трапезата.

Паркът ни посреща с дискретно намигване. Старият и новият Бели Осъм са си дали среща и поздравяват всеки новодошъл. Настроението на „едновремешния“ Петровден ни предава възстановената селска трапеза, поставена на входа на парка – на традиционната паралия, постлана с пъстър месал ни канят ябълки петровки и паница овче кисело мляко. А днешният ден и бъдещето са рисунките на всички участници в конкурса „Моят роден край“.

Гостите бяха от цялата община (дойдохме чак от Добродан!), присъединиха се и много курортисти от Чифлика, Бели Осъм и Шипково. Особено щастливи бяха дечурлигата от Центъра за обществена подкрепа (Троян), които включиха тържеството в излета си.

В празника се включиха Цветелина Калчева (секретар на община Троян) и общинският съветник Васил Радойчевски. Кметицата на селото Милка Пенчева поздрави всички с „Добре дошли!“ и с радост прие поздравителния адрес, изпратен от общинското ръководство.

Трапезата на домакините беше богата и хем представи традиционните петровденски гозби, хем… Ами просто ядохме до насита!

За пръв път някои от гостите опитаха съвсем прясно овче сиренце – първото за сезона. Имаше ябълки-петровки, които традиционно се опитват за пръв път именно на този ден. Не знам колко бяха приготвените баници, но стигнаха за всички. Не бе забравено типичното за нашия край жито, без което не може да мине никой празник (казват, че е най-доброто мезе за ракия).

Живата емблема на празника беше Цочо Петков. Отдавна никой не може да си представи празник на площада без неговата скаричка, от която се носи ароматът на печена сланинка.

А тъй като тази година организаторите решиха да съчетаят отбелязването на Петровден със също обичания Еньовден, гвоздеят на програмата беше прочутият белоосъмски чай. Прави се от билки събирани край селото; поднася се и зиме, и лете; със захар или с медец; за сгряване или прохлада. Кметицата обещава да се предлага и в заведенията на селото, за да могат гостите на нашия красив край да разнасят славата му навред.

Изпитание за домакини и гости беше викторината на Донка Банковска – но се оказа,  че доста добре познаваме и Бели Осъм, и Националния парк Централен Балкан, и традиционната народна празничност

С много песни ни зарадваха Христо Марков и Мая Русева, а хорàта примамиха и опитни, и начинаещи игрохорци.

Накрая домакините с благодарност разказаха за спомоществователите, които финансираха целия този цветен и весел празник: община Троян, кметство Бели Осъм, Пенчо Генешки, Севдалина Паймакова, Анка Бойновска.

С нетърпение чакам следващата инициатива на белоосъмци – при тях винаги е весело!

Ангелина Иванова

И накрая – един спомен от празника; снимките са на Васил Радойчевски и Ангелина Иванова

https://www.youtube.com/watch?v=8VikAM_zPsc

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top