Празникът на Старо село

Празникът на Старо село

Новини 0 мнения 466

Църквата в троянското Старо село, осветена на 6 юли 1969 г., носи името „Св. Йоан Рилски“. От четвърт век в навечерието на Успение на преп. Йоан Рилски Чудотворец в селото се провежда празник, който е и храмов празник на църквата. Раздава се курбан за здраве и благополучие.

Тази година празникът бе на 17 август, събота. Че е празник си личеше още с влизането в селото. Главната улица бе препълнена с коли, много от тях със софийски номера. Имаше няколко автобуса, както и автомобили с чуждестранна регистрация. Виолета Вълкова, кмет на селото, посрещаше гостите в стилизирана национална носия.

Събитието започна в 19 часа с празнична света литургия, водена от ставрофорен свещеноиконом Марин Божков. Бе извършен и водосвет за здраве. Веднага след службата бе осветена ритуалната храна. Ще отбележа, че петдесетгодишната църква, макар и много добре поддържана, все още не е изографисана.

В 20 часа кметът на селото приветства с добре дошли присъстващите на селския площад. Тя подчерта, „че празникът вече се утвърди като хубава традиция и всяка година е желан и чакан не само от жителите на Старо село, но и от много от традиционните ни гости“. А сред гостите тази година бяха: инж. Бистра Чолакова – заместник кмет на община Троян; д-р Валентина Александрова – народен представител; Васил Радойчевски – общински съветник; гости от село Старосел, Пловдивско, водени от кмета г-н Матея Дудев; гости от село Старо село, Тутраканско, водени от Цветанка Николова, организатор на първия национален събор на староселци; кметовете на съседните села Голяма Желязна и Борима – Иван Христов и Иванчо Раев.

Известно е, че пловдивското с. Старосел е образувано от изселници от троянското Старо село след опожаряването му през 1729 г. Отколешна традиция е жителите на двете села да си гостуват по роднински. След около двадесетгодишно прекъсване тази традиция е възобновена преди 4 години. Жителите на тутраканското Старо село гостуват за пръв път в троянското Старо село. Те са нови приятели по линия на националния събор на селата, носещи името Старо село и производни от него, състоял се на 1-2 юни тази година.

Селският площад събра над 550 жадни за празник хора. За доброто им настроение се грижиха: самодейна танцова група „Староселци“, с. Старо село, община Троян, специално сформирана за участие в първия национален събор на староселци; певческа група при пенсионерски клуб „Добруджанка“ с. Старо село, община Тутракан; фолклорен танцов ансамбъл „Магия“ от гр. Ловеч с ръководител Маргарита Атанасова; оркестър „Настроение“ от гр. Ловеч.

Инж. Бистра Чолакова прочете поздравителен адрес от Ангел Ангелов, и. д. кмет на община Троян.

Оригинален бе подаръкът на тутраканските староселци. Те връчиха на Виолета Вълкова огромна добруджанска погача, бутилка кайсиева ракия и сноп добруджанска пшеница, като подчертаха, че снопът символизира единството на всички староселци. От г-жа Цветанка Николова узнахме, че догодина ще бъде проведен втори, вече международен, събор на староселци. Със сигурност ще бъдат поканени да участват в него жители на села с името Старо село от Сърбия, Северна Македония и Румъния. До края на януари 2020 г. предстои да бъдат уточнени участниците. Интерес към събитието е проявен от съответните структури на Европейския съюз.

Всички участници в тържеството бяха гостени с традиционните салата от зеле, боб, телешка яхния и жито, приготвени необикновено вкусно. Много стройна бе организацията по сервирането и отсервирането, а „сервитьорите“, облечени в национални носии – усмихнати и безкрайно любезни.

Празникът не би бил възможен без многобройните дарители (няма как да ги изброим в тази кратка публикация), помогнали с парични средства, натурални продукти и доброволен труд за организирането му.

Празник без заря е като сватба без булка. Да, имаше и заря, но кръшните хора продължиха да се вият на площада и след нея.

С две думи – хубав празник. И догодина пак!

Васил Радойчевски

Разгледайте снимките на Васил Радойчевски и Руслана Попсавова:

https://youtu.be/xy7c6E12vt0

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top