Между  модерните технологии и природата

Между модерните технологии и природата

Местни избори 2019, Новини 0 мнения 49

За троянци интернет вече е част от ежедневието, неотделим е като че ли от самата ни същност на „жители“ на 21 век. Не само в градските, но и в много от селските домове започнахме да проверяваме  какво е времето, като поровим в сайтовете, вместо да погледнем през прозореца. А мобилните устройства още повече ни привързват към виртуалното битие.

Безспорно е, че модерният свят изисква своите модерни технологии, а достъпността ще позволи на все повече хора да научават, да съобщават, просто да се позабавляват. Стъпка към тази достъпност е безплатният обществен интернет, осигурен чрез  финансиране по схемата   WiFi4EU на Европейската комисия.

Именно такъв проект спечели и община Троян и в момента в града и 15 села се изгражда мрежа от 29 точки на достъп до безплатни обществени безжични мрежи. Разбира се, Европейският съюз  финансира разходите за оборудване и инсталиране на точките за достъп до безжичен интернет, а община Троян ще плаща за осигуряването на интернет връзка (абонамент за интернет), поддръжката и експлоатацията на оборудването за период от поне 3 години. Чрез този важен проект нашата община  осигурява местна безжична свързаност безплатно и без дискриминационни условия. Казано с други думи – на 29 места всеки може да извади телефона си и да използва интернет.

В центъра на реализацията на този проект е инж. Васил Радойчевски, изпълнителен директор на „Скайнет“ ООД – фирмата, спечелила обществената поръчка. Образованието и личният му опит позволиха бързо да се пристъпи към изграждане на мрежата.

Васил Радойчевски е завършил Техникум по електротехника в Горна Оряховица. Висше образование завършва в Ленинградския електротехнически институт по съобщенията (специалност „Автоматична комуникация“), в същия институт защитава и докторската си дисертация на тема „Методи за диагностика на комутационни възли в многопроцесорно управление“.

В разговор за бъдещето на Троян инж. Радойчевски отбелязва най-важното:

Трябва да спрем обезлюдяването. Иначе нищо няма смисъл!

А за да израснат хармонични личности, които да продължат да развиват нашия край, трябва да подкрепяме културата и образованието.

А какво е мястото на новите технологии в образованието?

Не трябва да подкрепяме новите технологии „на всяка цена“ – те са полезни и интересни, но децата трябва да се развиват разностранно. Трябва да се интересуваме преди всичко от успеваемостта и реалните знания. Трябва да се търсят нови занимания, да се предлагат нови различни дейности – например преди години в Троян, в несъществуващия вече Селскостопански техникум, е имало и часове по пчеларство, които са дали тласък на този земеделски отрасъл.

Всъщност Васил Радойчевски е познат и като автор на журналистически материали – но най-често тези материали са посветени не на „комутационните възли“, а на пчелите.

Да, Васил Радойчевски е запален пчелар – още от студентските си години е запленен от пчеларството, години беше председател на пчеларското дружество в Троян. Скоро се върна от участието си в 46 конгрес на Международната федерация на пчеларските асоциации „Апимондия“, който се проведе в Канада.

Разностранните интереси и елегантния  енциклопедизъм на инж. Радойчевски го направи   незаменима част от работата на групата общински съветници на „БСП за България“. Полезни и потребни ще са неговите знания и умения и за работата на следващия „местен Парламент“.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top