Пасивните къщи – перспектива за една активна община

Пасивните къщи – перспектива за една активна община

Новини 0 мнения 170

Господин Вайл – немски инвеститор в Троян и собственик на „ТЕХНИК ПАРТНЕР БГ“ АД – демонстрира пред настоящия кмет (и кандидат за трети мандат) на Троян Донка Михайлова първите пасивни къщи, които се произвеждат с изработени в Троян панели.

Нека поясним – пасивната къща е енергоспестяваща къща, с висока степен на жилищен комфорт при изключително ниска консумация на енергия. Името „пасивна“ се дължи на факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. Това е един от най-бързо развиващите се стандарти за енергийна ефективност в света. Концепцията за пасивни сгради е разработена за първи път през 1991 г. в Дармщат, Германия. Там е построена първата пасивна къща, която е била и експериментална и доказа чрез наблюдения, измервания и научни анализи, че пасивната къща може да се изгради с напълно достъпни средства. В Дармщат, Германия се намира и Институтът за пасивни къщи „Passivehause Institut“ PHI. Очаква се изследователският проект CEPHUS (Cost Efficient Passive House as European Standart – Рентабилна Пасивна Къща като Европейски Стандарт) да бъде въведен като норма в целия ЕС от 2020 г.

В края на срещата г-н Вейл се обърна към г-жа Михайлова:

„Аз съм консерватор, Вие – социалист. Няма да ни повярват колко добре работим. Посетил съм много общини, срещал съм се с много общински кметове. Моят избор е Троян и причината са двама души – един от „виновниците“ за избора ми сте Вие, г-жо Михайлова“.

В израз на своята благодарност г-н Вайл обяви официално, че дарява на троянци сграда от 138 кв. м. , включваща две хладилни помещения (за плодове и за зеленчуци), подготвително помещение, складово помещение и битово помещение със санитарен възел към бъдещите оранжерии за биозеленчуци за децата от детските градини и ясли в Троян.

Започва сглобяване на сградата.

През следващия мандат ще се радваме на плодовете на това успешно сътрудничество.

Заедно ще успеем!

Снимки: Руслана Попсавова

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top