100 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БСП В С. ВРАБЕВО

100 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БСП В С. ВРАБЕВО

Новини 0 мнения 211

Местната организация на БСП в с. Врабево чества 100 години от създаването си по много тържествен начин. Обстоен доклад за развитието на БСП в селото поднесе Милка Стратева. Разказът ѝ пренесе присъстващите социалисти в далечните трудни години за партията. На събитието присъстваха кметът на Община Троян – Донка Михайлова, председателят на Общинския съвет на БСП Росен Веселинов, общински съветници от БСП, партийни членове и симпатизанти.

Според Милка Стратева точно преди сто години се създава партийната организация и това не е случайно. Годините след потушаването на войнишкото въстание през 1918 са белязани с голяма криза.Създаването на местната партийна организация представлява завършек на един процес, породен както от обективни, така и от субективни фактори и предпоставки. Обективният фактор е бедността и неравенството между жителите на с. Врабево в тези далечни години. Милка Стратева с гордост разказа на присъстващите колко интелигентни и прогресивни са били жителите на селото в миналото. Врабево е едно от първите села в околията, което е имало собствено училище, читалище и кредитна кооперация, която е избавяла бедните селяни от лапите на лихварите. По- късно Общината във Врабево се превръща в комуна, тъй като за общински съветници са били избрани членове на БСП.

Комуната приема и започва да осъществява програма за благоустрояването на селото. През 1922 г. е построена първата обществена сграда в селото. После следват трудни години на гонения на партийните членове по време на фашистката диктатура и това налага партийната организация за малко да замре.

Милка Стратева завърши с думите: „Но ето че нашата организация на БСП в с. Врабево е още жива и в днешните трудни години. В навечерието на най-светлите празници нека си пожелаем много здраве, щастие и дано в нашата партийна организация влязат повече младежи, които да продължат да работят за нашата партия занапред“.

Общински съвет на БСП – Троян

Тук можете да разгледате снимките от събитието.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top