Общински вестник: как го правят другите

Общински вестник: как го правят другите

Мнения, дискусии, Новини, Общински съветници 0 мнения 112

Като казахме „А“, ще стигнем ли до „Я“?

Съгласно данните от подадените през 2020 г. декларации по Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ), 29 български общини са преки притежатели на медии – вестници, радиа, телевизии. В тази бройка не влиза община Троян и десетки други, които осъществяват такава дейност посредством общински, смесени или частни фирми.

Темата за местния печат ме вълнува от години. Посещавайки различни градове на нашата страна, задължително си купувам и местния вестник. Винаги е полезно да се поучиш от опита на другите. Да разгледаме три различни начина за списване на общински вестник.

В община Севлиево излиза вестник „Росица“. Севлиевци се гордеят, че вестникът се списва в продължение на 135 години, което го превръща в най-дълго публикувания у нас вестник. За издаването му е учредено дружество „Росица“ ЕООД с едноличен собственик на капитала община Севлиево. В официалния сайт на общината е написано, че вестник „Росица“ излиза три пъти седмично (в понеделник, сряда и петък) в тираж 3000–3500 броя. Следователно седмичният му тираж е около 9500 броя, а месечният – над 28 000. Ако разлистите вестника, ще видите изобилие от реклами на местни фирми. Високият тираж и рекламната дейност осигуряват финансирането на вестника.

В община Елена се издава вестник „Еленска трибуна“. Той излиза всеки втори и четвърти четвъртък на месеца в тираж 1200 броя. Следователно месечният му тираж е 2400 броя. Публикуването на „Еленска трибуна“ е резултат на публично-частно партньорство. Издател на вестника е „Еленски балкан“ ООД, дружество с 52% дялово участие на община Елена и 48% – на частни лица.

В община Банско от 1 декември 2006 г. веднъж седмично излиза вестник „Банско утре“ в тираж 5000 броя. Това е първият седмичник в региона и първият вестник в Банско изобщо. Не е трудно да пресметнем, че месечният му тираж е 20 000 броя. По информация от сайта на община Банско вестникът се разпространява безплатно в големите хотели, в началната станция на кабинковия лифт, в общината, по реповете и в доста заведения в града. Издател на вестника е „Рекламна агенция Киви“ ООД, частно дружество със седалище в гр. София.

Да хвърлим едно око на областния град Ловеч. Тук не се издава общински вестник, но пък има общинско радио. От подадените декларации по ЗЗДПДПОРДМУ е видно, че през 2019 г. община Ловеч е заплатила на частна фирма сумата от 12 000 лв. за отразяване на дейността си. От такъв порядък са харчовете за медийни услуги и на други общини в областни градове. През същата 2019 г. община Троян е заплатила на местен вестник, но не „Троянски глас“, 3000 лв. за медийно обслужване. В някаква степен тези разходи са неизбежни, защото функционирането на общината е невъзможно без публикуване на обяви за провеждане на различни търгове, конкурси и масови мероприятия. С други думи, дори „Троянски глас“ да бъде закрит, разходите на общината за медийни услуги ще си останат.

Друг е въпросът дали мястото на вестник „Троянски глас“ е в „Общински пазари“ ЕООД. Личното ми мнение е, че по-подходящо е вестникът да бъде в отдел „Образование, култура, социални и младежки дейности“ на общината или в Информационно-културния център. Впрочем отговорът на този въпрос е в компетенцията на Общинския съвет.

В заключение: председателят на общинския съвет Петко Пенков каза „А“ – „ще поискам закриването на вестника“, обществеността на Троян каза „Б“ – „вестникът е необходим на троянци“. Ще извървим ли пътя до „Я“, т. е. ще решим ли проблемите с издаването на вестника или ще заметем трохите под чергата?

Времето ще покаже!

Васил Радойчевски

общински съветник

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top