Гумощник – малкото голямо българско село

Гумощник – малкото голямо българско село

Новини, Общински съветници, парламентарни избори 2021 0 мнения 222

Гумощник – прекрасно селце, съхранило духа на България, красиво, незабравимо.

Всяко посещение в селото е вълнуващо.

Това споделиха Ирена Анастасова и д-р Валя Александрова, кандидати за народни представители от листата на Българската социалистическа партия, които днес се срещнаха с жители на селото. В срещата се включиха Васил Радойчевски, общински съветник, и Тодор Спасов от младежката организация на БСП.

Гостите се срещнаха с Искра Ковачева, кметски наместник на Гумощник, и с Ангелина Георгиева, секретар-библиотекар в местното НЧ „Отец Паисий“. Г-жа Георгиева се грижи и за два забележителни културни обекта в селото – църквата „Св. Николай Летни“ (паметник на културата от национално значение) и килийното училище.

Ирена Анастасова и д-р Валентина Александрова разгледаха НЧ „Отец Паисий“. В библиотеката има огромно количество книги, постъпили като дарения, част от тях – от чужбина. Очаква се скоро да бъдат направени библиотечни рафтове, в които да бъдат подредени книгите.

 Кандидатите за народни представители разгледаха колекция от картини на местния самоук и самобитен художник Цанко Маринов. Ангелина Георгиева показа и новоремонтирата стая, която ще бъде оборудвана като стая за делови и творчески срещи и музейната сбирка, посветена на историята на селото.

В двора на църквата „Св. Николай Летни“ са изградени два впечатляващи паметника – на загиналите за национално обединение на България и на загиналите с парахода „Титаник“.

Г-жа Анастасова и д-р Александрова разказаха за задачите, които си поставя Българската социалистическа партия. Ирена Анастасова вярва, че в рамките на следващия парламент ще се приеме така важният и нужен особено за българското село Законопроект за възрастните хора. Глътка въздух за младите семейства ще бъде и приемането на Закона за семейни помощи за деца – една от мерките, които да задържат младите в България и да ги върнат в опустяващите български села.

Незабравими мигове за гостите, които отнесоха частица от магията на Гумощник.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top