За болниците – троянските, българските…

За болниците – троянските, българските…

Новини, парламентарни избори 2021 0 мнения 151

Гордост за троянци са двете болници – оцелели и развиващи се, въпреки трудностите.

Белодробната болница е една от най-старите български специализирани болници. Дълъг е пътят на първия на Балканите Държавен санаториум за лечение на белодробна туберкулоза – но все така  Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян изпълнява своята мисия.

Своите традиции има и троянската МБАЛ – Многопрофилната болница за активно лечение  „Д-р Георги Стоев-Шварц“. Трудно, но все пак нашата болница успя да запази своите специалисти, своята структура. Има обаче и своите трудности, които отлично познава д-р Валентина Александрова, дългогодишен началник на  клиничната лаборатория в болницата, която не забрави своите задължения и през целия си мандат като народен представител в 44-то Обикновено народно събрание.

Затова и с такова вълнение д-р Александрова се срещна със своите колеги. Заедно с г-жа Ирена Анастасова, водач на листата  на Българската социалистическа партия в област Ловеч, тя посети двете болници и двете обсъдиха сериозните задачи, които стоят пред българското здравеопазване.

Разбира се, най-тревожен е проблемът с кадри – липсата на медицински сестри, лаборанти, акушерки вече граничи с катастрофа. За повишаването на качеството на обучение на бъдещите медицински кадри пък е наложителна актуализацияна на наредбата за следдипломното обучение

Отбеляза се една „допълнителна екстра“ на сивата икономика – голям брой на здравно неосигурените, лечението на които системно натоварват както бюджетите на болниците, така и здравно-осигурителната система като цяло (най-видим пример е безплатната медицинска помощ на деца, чиито родители не внасят здравни осигуровки).

Много от финансовите проблеми са свързани с остойностяването на клиничните пътеки, а хроничното недофинансиране на здравната система довежда и до недостойното заплащане на медицинските специалисти – тук  си припомнихме и протестите на медицинските сестри…

Това бяха само част от разискваните проблеми.

И за да стане, да го има българското здравеопазване, трябва да незабавно да започнат промените.

Галерия със снимки от събитието можете да видите тук:

https://youtu.be/G2RcIIz8gH0

Да може Българската социалистическа партия да реализира своята програма в областта на здравеопазването – да подкрепим бюлетина № 4, с преференция 103: д-р Валя Александрова.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top