Социални проблеми, социални институции, гори

Социални проблеми, социални институции, гори

Новини, Общински съветници, парламентарни избори 2021 0 мнения 89

Разширяването и увеличаването на социалните услуги е един от приоритетите на община Троян. Те се развиват според нуждите на цялата общност – на децата и възрастните, на хронично болните, на застрашените от социално изключване.

Сред социалните институции на общината централно място заема комплексът за социални услуги в Дълбок дол, който няколко пъти променяше структурата на предлаганите услуги.

С хората, настанени в центъра, с работещите, както и с много от жителите на Дълбок дол, разговаряха д-р Нели Стоянова – общински съветник, но преди всичко приятел, довереник и дългогодишен общопрактикуващ и личен лекар; д-р Валентина Александрова – Началник на клинична лаборатория към МБАЛ Троян, уважавана и обичана от всеки, пристъпил прага на троянската болница; общинският съветник от групата на БСП Васил Радойчевски; Тодор Спасов от МО на БСП – Троян.

През месец май започна реконструкция на комплекса, увеличават се възможностите за настаняване на социално слаби. Най-важното, от което настанените в центъра имат нужда сега обаче са социалните контакти и всяка подадена ръка е винаги добре дошла.

Социални проблеми, социални институции, гори… широко беше ветрилото на обсъжданите в Дълбок дол теми.

При срещата с кметския наместник Дилян Дамянов и жители на селото остро се постави наболелият въпрос за въвеждането на ред в управление на горите и състоянието на горските пътища.

Този проблем не е от вчера, нито е само за нашия край.

Откровените слабости и пропуски в Закона за горите доведоха до поголовна сеч, до разбиване на пътищата в земеделските земи и горите, до недостатъчен контрол върху опазването и развитието на горския фонд, до обезлесяване като сериозен екологичен проблем.

Именно бъдещето на горите ще бъде сред приоритетите на бъдещите народни представители от Българската социалистическа партия в 46 ОНС.

За контрол над сечта в общината ще се борят и общинските съветници от БСП.

Напомняме, че от приемането на Закона за горите през 2011 много негови положения бяха оспорвани, многократно се търсеха промени. Неслучайно след назначаването на служебното правителство  Върховната административна прокуратура се самосезира и започна да разследва за незаконна сеч и строителство. На място в държавните горски предприятия, регионалните дирекции по горите и държавните ловни стопанства ще бъдат изпратени и мобилни екипи от Изпълнителна агенция по горите. До края на годината се ограничава планирането и провеждането на сечи в държавните горски територии.

Горските и ловните стражари са организирали петиция за справедлива охрана на труда им. Много, много трябва да се прави.

И в Дълбок дол Тодор Спасов направи демонстрация на машинно гласуване, като използва таблет с удобно пприложение.

Снимки от срещата можете да разгледате тук:

https://youtu.be/uanumkJeJ84

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top