На чукан боб с коприва

На чукан боб с коприва

Новини, Общински съветници 0 мнения 291

На 19 юни, събота, на площада в Черни Осъм за трети пореден път се проведе Кулинарно-фолклорния празник „Чукан боб с коприва и хоро се извива“. Прощъпулникът бе през 2018 г., а епидемията от ковид осуети провеждането му през миналата 2020 г. Домакин и главен организатор на празника е НЧ „Знание – 1906 г.“, което през тази година отбелязва своята 115-та годишнина. Идеята за провеждане на празника е на Албена Попадиева, председател на НЧ „Знание –1906 г.“, която е черноосъмска снаха. Тя е вдъхновена за инициативата от вкусния боб на баба Димитринка и дядо Атанас Атанасови от махала Хасъмското.

Празникът започна с традиционното шествие на участниците в събитието, с начална точка двора на Училището за планински водачи и крайна – селския площад. Шествието бе предвождано от момичетата и момчетата на Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки (ПОМДОМ). Най-отзад, но пък най-атрактивна, бе групата кукери от Карлово с ръководител Георги Андонов.

Водещи на празника бяха Албена Попадиева и Иванка Велешка. Площадът бе пълен с участници, жители на селото и гости от цялата страна. С приветствие към тях се обърна Марин Сираков, кмет на селото. Събитието бе почетено от Донка Михайлова и Розалина Русенова, съответно кмет и заместник кмет на община Троян.

В празника с добро настроение се включиха и група съветници от БСП – Елена Ройнева, Владислав Кардашимов, Васил Гадевски, Камен Спасовски, Петко Петков и Васил Радойчевски.

Тази година празникът на чукания боб съвпадна с Черешова задушница. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на приятели на НЧ „Знание – 1906 г.“, чийто земен път завърши в годината на пандемия: инж. Марин Радевски, собственик на фирма „Калинел“ и дългогодишен дарител на читалището; Росица Стоицова – танцьор и хореограф-ръководител на танцов клуб „Росица“ (Велинград), гост на празника още от 2018 г.; Цвятко Бахчовански, един от готвачите на боба през 2019 г.

Празникът продължи с богата музикална и танцова програма. В нея участваха клубове, ансамбли, състави и формации, изучаващи български хора, танци и песни:

Ансамбъл за народни песни и танци „Елица“ при НЧ „Христо Ботев – 1911 г.“ (с. Врабево);

Клуб за народни танци „Играорци“ при НЧ „Габрово – 2002 г.“ (Габрово);

Клуб за народни танци „Луди гъби“ при НЧ „Паисий Хилендарски – 1909 г.“ (с. Гъбене);

Клуб за народни хора и танци „Шопско настроение“ (Плевен);

Клуб за народни хора при НЧ „Знание – 1906 г.“ (с. Черни Осъм);

Клуб за хора „Хопни ми – тропни ми“ от  (Севлиево);

Кукерска група с ръководител Георги Андонов (Карлово);

ПОМДОМ с ръководители Илиян Тодоров и Марин Цочев  (Троян);

Танцов клуб „Балкански извор“ (Троян);

Танцов клуб „Виктория“ от (Враца);

Танцов клуб „Марица“ от (Първомай);

Танцов клуб „Мераци“ при НЧ „Бъдеще – 1928 г.“ (Габрово);

Танцов клуб „Росица“ (Велинград);

Танцов клуб „Старопланинска китка“ от (Карлово);

Танцов състав „Зеляница“  (Бойчиновци);

Танцова школа „Цветков“ от  (Козлодуй).

Времето бе изключително динамично, от мрачно с лек дъждец, до топло с ярко юнско слънце. Точно когато на сцената се появиха кукерите се изсипа силен дъжд, но това не ги изплаши. Бях се скрил под една шатра и ударите на едрите дъждовни капки по покрива и ми се сториха като аплодисменти свише за изпълнителите от гр. Карлово.

Празникът се осъществи с финансовата подкрепа на община Троян, кооперация „Обнова“ (с. Черни Осъм), фирмите „Калинел“, „Динея“, „Про плантс“, „Троя-тим“, „Радина Елит“, „Капитал груп“, механа „Мерак“ (с. Орешак), Христина Петрова, Радослава Манева и Станимир Димитров.

Присъстващите на празника имаха възможност да се насладят не само на вкусната бобена чорба с коприва и сланинка, но и на жито по сватбарски, приготвени с много любов от Кирил Захариев, Николай Спасов и Мирослав Дочев.

Целта на празника да разнообрази и обогати културният живот не само в Черни Осъм, но и в община Троян, бе постигната. И догодина пак!

Снимките от събитието, подготвени от Васил Радойчевски, можете да разгледате тук:

https://youtu.be/fgYyN99oPPU

Васил Радойчевски

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top