В Терзийско – празник на селото и грънчарското производство

В Терзийско – празник на селото и грънчарското производство

Новини, Общински съветници, парламентарни избори 2021 0 мнения 237

На 26 юни в Терзийско се проведе традиционният празник, посветен на селото и грънчарското производство. Тържеството бе открито в 16 часа пред паметника на Захари Стоянов със слово на Димитрина Станчевска, кметски наместник на селото. Кольо Ралков прочете биографични данни за Джендо (Захари) Стоянов. Венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов бяха поднесени от Община Троян и Общински съвет Троян, от Кметство Терзийско и местното НЧ „Зора – 1922 г.“, от Общински съвет на БСП – Троян. Присъстваха Донка Михайлова и Розалина Русенова (кмет и заместник-кмет на Община Троян), представители на общинската администрация, роденият в Терзийско Минчо Казанджиев, кандидат за народен представител в 46-то Народно събрание.

Самодейци показаха жива картина (възстановка) на предателството и залавянето на Захари Стоянов. Синхронно Кольо Ралков даваше историческа справка за събитията отпреди 145 години край Грънчар махала.

Празникът продължи в 17:30 на площада пред читалището. За многобройните гости, седнали в горещия юнски ден на по чаша студена бира и топла скара, свири оркестър Духова музика „Заедно“. Виеха се кръшни хора, играчите показаха завидно майсторство. Духовата музика бе заменена от ансамблите „Младоци“ и „Елица“ при НЧ „Христо Ботев – 1911 г.“ с. Врабево. Най-младата формация на това читалище, група „Авангард“, изпълни авторски песни. По време на празненството имаше демонстрация за декориране на керамика и майсторско точене на грънчарско колело с конкурсен характер и награди. В последно време читалището в с. Терзийско е получило като дарение голямо количество книги. От своя страна то даряваше от тях на всеки желаещ.

Гвоздеят на програмата бе изпълнението на народните певци Николай и Петър Учкунови. След първата песен на Николай обаче внезапно се изви мощна лятна буря, каквато местните хора не помнят от години. Силният вятър отнесе палатките и шатрите, разположени на площада. Публиката се втурна да помага кой както може, но поройният дъжд повреди част от апаратурата на изпълнителите. Спря токът в голяма част от селото и дори днес, ден по-късно, повредата все още не е отстранена. Награждаването и предвидената за 22 часа заря бяха осуетени. Празникът приключи. Природата за пореден път демонстрира могъществото и силата си.

Общинските съветници от БСП Владислав Кардашимов, Младен Богдански, Елена Ройнева, Камен Спасовски и Васил Радойчевски с удоволствие се включиха в празника на селото. Младен Богдански, заедно със своя 9-годишен племенник Павло Петров Богдански, участваше в живата картина.

Васил Радойчевски

Галерия

Снимките можете да разгледате тук:

https://youtu.be/TsiFp9GNAD8

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top