На 19 август преди 30 години

На 19 август преди 30 години

Новини, Общински съветници 0 мнения 127

Датата 19 август 1991 г. остава в историята на Русия с опита за преврат, известен като „августовския пуч“. Ето какво е отбелязано в Уикипедия за това събитие:

„Августовският пуч в Русия от 1991 г. е опит за отстраняване на Михаил Горбачов от поста Президент на СССР, организиран от група консервативно настроени заговорници от ръководствата на ЦК на КПСС, правителството на СССР, армията и КГБ, в периода 19 август – 21 август 1991 г. Водачите на преврата смятат, че реформистката политика на Горбачов е отишла твърде далеч и че новият Съюз на суверенните държави, който Горбачов започва да договаря, предоставя твърде много самостоятелност на републиките. Въпреки че превратът се проваля след два дни и Горбачов се завръща на власт, събитието трайно дестабилизира Съветския съюз и спомага за забраната на КПСС и разпадането на Съветския съюз.“

Александър Бовин

Защо си спомних за този ден? Снощи (19 август 2021 г.) бях на концерт с изпълнения на арии от оперети. Формация „Кантабиле“ представи в бар-вариете „Нюанси“ жизнерадостни музикални произведения. Преди 30 години бях аспирант в Санкт-Петербург и слушах съвсем друга музика. През 2017 г. бях в Москва и гледах „Лебедово езеро“ в концертната зала на хотел „Космос“. Ето какво съм написал по този повод в непубликуван пътепис:

„По времето на Съветския съюз „Лебедово езеро“ бе запазена марка за извънредна ситуация. Когато почина Брежнев, в продължение на денонощие никой не съобщи този факт, но през цялото време телевизията показваше именно този балет. В продължение на две години и нещо гледахме балета още два пъти – при смъртта на Андропов и Черненко. На 19 август 1991 пътувах с влак от София за Ленинград. Събудих се рано сутринта с някакво тревожно чувство. За да не преча на останалите в купето, излязох в коридора на вагона. Надявах се съзерцанието на безкрайното руско поле да ме успокои. По коридора нервно крачеше шаферът. Скоро изплю камъчето:

– Майка му стара, цяла нощ предават „Лебедово езеро“, пак се е случило нещо!

Скоро разбрахме, че е извършен преврат. На власт бе дошъл тъй нареченият Държавен комитет за извънредно положение. Докато пристигнахме в Ленинград, той вече бе свален от народа. Нещо, което смелият журналист Александър Бовин предсказа още на пресконференцията на членовете на комитета. За добро или зло демокрацията бе набрала скорост…“

Васил Радойчевски

Членовете на Държавния комитет за извънредно положение
Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top