Наградата „Проф. Веска Кожухарова-Живкова“ за ученичка от Ловеч

Наградата „Проф. Веска Кожухарова-Живкова“ за ученичка от Ловеч

In memoriam, Новини 0 мнения 112

Виктория Пейкова от 11А клас на СУ „Св. Климент Охридски“ в Ловеч е първият носител на първата по рода си награда за ученически постижения в областта на хуманитаристиката „Проф. Веска Кожухарова-Живкова“. Наградата бе връчена по време на празничния концерт за 130-годишнината на Гимназията, в навечерието на 25 ноември, Ден на свети Климент Охридски и рожден ден на проф. Кожухарова.

Наградата е учредена от семейството на проф. Кожухарова, в памет на известната социоложка. Включва грамота и парична премия. Целта е да бъдат поощрявани ученици с високи постижения в хуманитарната сфера. Виктория Пейкова е избрана с решение на Педагогическия съвет на училището за отлични и трайни академични резултати в хуманитарните науки, за заети призови места в състезания по български език и литература и английски език на общинско, областно и национално ниво.

Тъй като дарителите (дъщерите ѝ Иглика Живкова и Ангелина Иванова) не успяха лично да присъстват, наградата бе връчена от директора Валери Христов.

Проф. Кожухарова е родена в град Шумен, но отраства в село Добродан и винаги е смятала Троянския край за роден.

Завършила е прочутата Троянска гимназия, след това Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ученичка е на известния социолог проф. Живко Ошавков, научен ръководител на първия ѝ дисертационен труд „Интересът към художествената литература у нас“. По-късно интересите ѝ трайно се насочват към аграрната социология и социологията на селото, в резултат на което се появява докторският ѝ труд „Село и индустриализация – българският път“.

На Добродан е посветено социологическото проучване „Селото. Социологическо проучване“, както и изследването „Локус и универсум“ (единственото съвместно изследване на проф. Кожухарова и съпруга ѝ проф. Тодор Ив. Живков).

Един от най-авторитетните учени социолози у нас, Веска Кожухарова е с изключителен принос делото на Иван Хаджийски да стане известно на широката общественост.

Наградата ще бъде връчена и на други ученици с изявени интереси в областта на обществените науки.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top