За противодействие на насилието

За противодействие на насилието

Новини 0 мнения 39

От четири години Фондация „Център отворена врата“ намери своя дом в Троян.

Подкрепа за най-слабите, подкрепа за невидимите жертви.

И специалният акцент в работата на Фондацията е незабележимото насилие в дома, сред близките, в училище.

Буквално преди дни стартира нов проект, свързан с предотвратяването на домашното насилие, като Фондацията подготви специална брошура, с която да запознае младите хора с опасностите от това насилие.

Как безпомощният човек (най-често момиче или жена) да разпознае насилника, как да му се противопостави, как да защити достойнството си, но също здравето, а дори и живота си.

В помощ на потенциалните жертви на насилие работят именно специалистите от Фондация „Център отворена врата“. Със срещи в няколко български общини първо ще се обсъди проблемът, а след това ще се представят и насоки за помощ – самопомощ и взаимна подкрепа.

Като резултат от многогодишната съвместна работа с община Троян и на личната ангажираност и подкрепа на Елена Ройнева (за четвърти мандат общински съветник), стартира проект за информиране и противопоставяне на насилието. Общината ни е пилотна, първа в страната, която се включи в кампанията.

С подкрепата на директорите на две троянски училища – Ангел Балев (СУ „Васил Левски“) и Радка Бончевска (ПГМЕТ „Ангел Балевски“), гимназисти се включиха в дискусия, организирана от екипа на Златка Мечева от Фондация „Център отворена врата“. Те не просто слушаха с интерес, а и задаваха своите въпроси, предлагаха решения, търсеха отговори.

След дискусията се проведе и Кръгла маса, в която учениците споделиха лични преживявания, обсъдиха колебанията и предложенията си.

Срещата е част от една обхватна инициатива – организирането на информационни дни във връзка с 16-дневната международна кампания срещу насилието, основано на пола (от 25 ноември до 10 декември всяка година).

Гост на лекцията и дискусията беше и Вероника Тодорова, новият заместник-кмет на община Троян. За г-жа Тодорова навлизането в ресора беше важно, а първите ѝ срещи бяха с троянските ученици.

Срещите с гимназистите на общината имат своите предизвикателства, като особено вълнуващо за г-жа Тодорова беше да пристъпи прага на своето любимо училище, гимназията, от която полетя към широкия свят.

За Вероника Тодорова, която допреди дни предаваше любовта си към музиката на своите ученици, разговорът беше интересен, вълнуващ и полезен. Тя обеща нови срещи със средношколците. Срещи, които да отговарят на техните тревоги и търсения.

Фондация „Център отворена врата“ ще продължи работата си в област Плевен.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top