Троянските пчелари почетоха Св. Харалампи

Троянските пчелари почетоха Св. Харалампи

Новини 0 мнения 136

Навръх 10 февруари, когато Православната църква почита паметта на св. Харалампи Чудотворец, троянските пчелари отбелязаха професионалния си празник с тържествена вечеря в ресторант „При кмета“. Фени Маджарова и Грета Николова гостиха всички с погача и мед, честитиха им празника, пожелаха здраве и благополучие на пчеларите, техните семейства и пчели.

Петър Мутафов, председател на пчеларско дружество „Майка“, откри тържествената вечеря. Той отбеляза, че изминалият сезон не бе благоприятен за пчеларството и изрази надежда за по-голям берекет през настоящата година. Както се казва, от неговите уста в Божиите уши. Надеждата и оптимизмът са в основата на пчеларството.

След него думата взе неуморният Петър Цанов. Вече 28 години той е секретар-касиер на пчеларско дружество „Майка“. На него в голяма степен дължим добрия организационен живот на дружеството и провеждането на националната пчеларска среща „Север–юг“ на Беклемето. Няма мероприятие на дружеството, в което той да не се е включил с огромно желание, ентусиазъм и енергия. Безспорно Петър Цанов е пример за подражание сред троянските пчелари.

Специални приветствия бяха отправени към двама от присъстващите – Илия Нанков и Божидар Радойчевски. Бай Илия, вече на 86 години, бе най-възрастният участник в тържеството. Цанов припомни заслугите му пред дружеството; помощта, която е оказвал на управителния съвет; идеите, които е давал през годините. Аз пък съм го запомнил като най-щедрия дарител за пчеларската томболата. Май единствено той е подарявал пчелни отводки, да не говорим за собственоръчно изработения пчеларски инвентар. Петнадесетгодишният Божидар участва във всички банкети да дружеството от тригодишна възраст и бе определен като талисман на томболата.

Присъстващите с огромно нетърпение очакваха тегленето ѝ. Томболата е с предметни награди, събрани от участниците в банкета – пчеларски инвентар, пчелни продукти, домашни ракии и всичко, което е полезно на пчелина. Своята лепта в наградния фонд внесоха и две троянски фирми: „Калинел“ – производител на олекотени завивки, и „Универсалстрой“ – производител на строителни материали, в това число бои, лепила, лакове, мазилки, изолационни плоскости. Томболата е една от формите за попълване на скромния бюджет на пчеларското дружество.

Билетите за томболата се харчеха като топъл хляб. По традиция първите награди бяха изтеглени от най-малкия участник в тържеството. Този път това бе една малка очарователна „царица“, петгодишната Нина Милекова. В началото Нина малко се смути от направеното ѝ предложение, но бързо се окопити и отлично се справи с работата. След нея в тегленето на печеливши билети се включиха представители на всички маси. Най-желаната награда бе комбинирана милерова хранилка за подхранване на пчелни семейства с отделения за твърда и течна храна, подарена от Емил Спасов.

Троянските пчелари за пореден път показаха, че освен да работят добре, умеят и да се веселят. За доброто настроение на участниците в банкета се грижеше Стефан Нанков. Гайлетата и болежките бяха забравени. Танците – валс, танго, румба, както и кръшните български хора, бяха на почит. Веселбата продължи до малките часове на нощта. Благодарности за своя труд получиха Петър Цанов и Христо Данов, главни организатори на тържеството.

И догодина пак! Амин!

Васил Радойчевски

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top