В Калейца – Празник на гъбите и гъбарите

В Калейца – Празник на гъбите и гъбарите

Новини, Общински съветници, парламентарни избори 2021 0 мнения 220

На 26 юни за трети пореден път на селския площад в Калейца се проведе Празник на гъбите и гъбарите, организиран от НЧ „Искра – 1898 г.“ с подкрепата на ИК за празник на гъбите и гъбарите. Празникът вече е част от Културния календар на община Троян и се подпомага финансово от нея. Дарители за празника тази година са Светлин Василев и Софка Лифтова.

Традиционно празникът на гъбите включва фотоконкурс „Моята находка“, детски конкурси (рисуване върху асфалт, направа на гъбки от глина), забавни игри и други приятни занимания на гъбена тематика. Победители във фотоконкурса тази година са Йовка Мондешка, Милко Минков и Христо Пъдевски. Симона, Мишо и Ангел бяха най-добри в детската рисунка върху асфалт на гъбена тематика. Всички деца, взели участие в Детската работилница за гъбки от глина бяха поощрени с гъбени медали. Организаторите раздадоха медали и на останалите деца, присъстващи на празника.

Празненството бе открито от Илиана Николова, която прочете стихотворение на Иван Жеглов, посветено на гъбите. Иван Жеглов е известен журналист, писател и поет, калеешки зет, прекарал последните години от живота си в с. Калейца. Водеща на тържеството бе Павлина Балевска, секретар на НЧ „Искра – 1898 г.“. За доброто настроение на присъстващите се грижеха певицата Атанаска Иванова, танцов ансамбъл „Възраждане“ при НЧ „Развитие-1898 г.“ с. Орешак и фолклорен ансамбъл „Траяна“ при НЧ „Наука – 1870 г.“ гр. Троян. Озвучител на събитието бе Веско Ангелов. Имах възможност за трети път да се насладя на традиционното калеешко женско хоро. Е, тази година по изключение в него участваше и един мъж.

Присъстващите на празника с нетърпение очакваха гъбените изкушения на шеф Ангел Минков. Той не ги разочарова. Съвместно с екипа си бе приготвил мнооого вкусна гъбена яхния с микс от различни гъби – кладница, обикновена и кралска печурка, манатарка и пачи крак.

Заедно с хората от селото в празника се включиха общинските съветници от БСП Камен Спасовски, Петко Петков, Елена Ройнева и Васил Радойчевски, както и Цанислав Мончев от Младежкото обединение на БСП.

Автор на идеята за провеждане на „Празник на гъбите и гъбарите“ е бай Спас Ковачев. Той отсъстваше от празненството, но чрез г-жа Пенка Цочева му бе връчена почетна грамота за инициатор на събитието.

Може би тази година празникът изглеждаше малко по-скромен от предходните, но пък бе много изискан. Благодарим на организаторите и с нетърпение очакваме следващото издание.

Васил Радойчевски

Галерия със снимки можете да видите тук:

https://youtu.be/lSIV37YXeao

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top