Посланикът на Корейската народно-демократична република в Ловеч

Посланикът на Корейската народно-демократична република в Ловеч

Новини 0 мнения 242

На 28 август по покана на Областния съвет на Българския антифашистки съюз – Ловеч с председател Христо Борисов в Ловеч пристигна делегация от посолството на Корейската народно-демократична република. Гости бяха Негово превъзходителство извънреден и пълномощен посланик на КНДР господин Ча Гон Ил, беше придружен от двама свои съветници: господин Кин Чхол Мин (първи секретар в посолството) и господин Джен Чхол Джун – секретар.

Делегацията бе приета от кмета на Ловеч г-жа Корнелия Маринова, а от общината присъстваха още  председателят на ОбС  в Ловеч Петър Цолов и заместник-кметът Венцислав Христов.

По време на неофициалната среща с общественици от цялата област в Клуба на културните дейци – Ловеч гостите бяха представени от господин Христо Борисов, а почетен гост беше и Симеон Игнатов, председател на Централния съвет на Българския антифашистки съюз и почетен председател на Българо-корейското дружество за приятелство. Негово превъзходителство посланикът увлекателно разказа пред многобройната публика за нашата побратимена държава Северна Корея, за нейното икономическо развитие и просперитет.

Повод за провеждане на срещата беше националният празник на Корейската народно-демократична република 9 Септември, припокриващ се с важното значение, което има за българската история 9.09.1944 г.

За нас, публиката, беше голямо удоволствие да слушаме достъпния изказ и слово на господин посланика, още повече, че той е завършил Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ – София през 1974 г. и владее един прекрасен български език. Беседата беше допълнена и от множество въпроси, зададени от хората – с голям интерес и с любов към бита и развитието на тази азиатска държава.

След задълбочената беседа господин Христо Борисов представи троянската делегация на Общинския съвет на БСП и на Българския антифашистки съюз – Троян. Подарък и слово от името на двете троянски организации поднесе техният най-млад член Христо Костов, който подчерта благоразположението и топлите чувства, които изпитва Троян към целия народ на Северна Корея и най-учтиво ги покани да гостуват на тържествата по случай 150-годишния юбилей на Троян от обявяването му за град, които ще се състоят на 14 октомври.

Гостите получиха подарък и от господин Христо Борисов – специално на Негово превъзходителство Ча Гон Ил Български език бе връчена картина с емблематичния за Ловеч „Покрит мост“, построен от майстор Колю Фичето.

Финалното обръщение на господин Борисов към гостите ни беше „ Нека да може да съградим и ние мост между Корейската народно-демократична република и Ловеч!“

Цялата аудитория остана силно впечатлена от запомнящата се среща-беседа, посветена на нашата побратимена държава Народна демократична Северна Корея.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top