Втори форум на побратимените български и руски градове

Втори форум на побратимените български и руски градове

Новини 0 мнения 142

На 18 септември 2018 г. за втора поредна година община Варна и Националното сдружение на общините в Република България, с подкрепата на Генералното консулство на Руската федерация във Варна и на Россотрудничество, организират Форум на побратимените български и руски градове. Тази година домакин на форума е курортният комплекс „Св. св. Константин и Елена“, който чества 110 години от създаването си. Присъстват представители на над 50 български и руски общини, участва и кметът на община Троян – г-жа Донка Михайлова.

Във фокуса на вниманието на форума е развитието на туризма – общите цели на фирмите, гражданските организации и местната власт в двете страни, а общата цел – установяване на нови контакти, развитие на местни партньорства, споделяне на добри управленски практики и съвместни инициативи в сферата на туризма. Предвидени са работни срещи „Развитие на устойчив туризъм чрез култура – добри практики в Русия и България“, а също и кръгла маса, която ще се проведе в хотел Astor Garden hotel в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Очаква се да се подпишат споразумения между отделни български и руски градове.

„Похвална е енергията и ентусиазмът на малките руски и български побратимени градове – каза посланикът на Руската федерация Негово превъзходителство Анатолий Макаров. – Тяхното сътрудничество е не само обмяна на бизнес-идеи и на идеи в областта на науката, икономиката и образованието, но и едно човешкото общуване, което стъпва на общата ни история и естествено притегляне. Повече от 100 града вече са се побратимили между двете страни, а работата на първото издание на форума не е останало незабелязано от президента на Русия Владимир Путин, който в официален разговор с българския премиер Бойко Борисов е отбелязал нарастващото желание за побратимяване на руски и български градове“. По негови данни 336 000 руски граждани са посетили България от началото на 2018 г., нараства и броят на българските туристи, посетили Русия.

Споделете или харесайте

Автор

Leave a comment

Търси

Back to Top